El lector escriu

La torre d’Alfons XII

Segons els historiadors, la torre d’Alfons XII fou construïda durant el regnat d’aquest monarca, i les obres s’iniciaren a l’inici d’aquesta monarquia, després del cop d’estat que va fer caure la Primera República, l’any 1874. Per a la seva construcció es feren servir les pedres del que fou fort dels Estudiants o de Sant Narcís, fortificació que havia sigut edificada el 1575. Aquella antiga construcció fou enderrocada per l’exèrcit napoleònic en retirar-se, l’any 1810. La torre actual, tot i haver tingut alguna participació militar en les guerres que Girona va patir durant el segle XIX i el segle passat, no ha deixat escrits afers importants. Les seves últimes utilitats són més mundanes; dipòsit d’aigua des del 1928 i més tard la col·locació de l’antena de repetició de TV, no en fan un gran monument de la nostra història, però sí que és cert que la seva situació privilegiada la fa destacada sobre la ciutat.

Estic segur que els gironins tenim estima per aquest petit castell que corona la ciutat. Certament, l’Ajuntament té el lloc endreçat, però jo pregunto: es mereix, aquesta construcció, ser el record d’un rei Borbó? Es mereix, aquesta torre, el nom del rei que va substituir la I República Espanyola? Un rei de qui la Wikipedia diu: “Su curiosidad intelectual no llegaba a los niveles de algunos coetáneos.” Girona li ha de tenir honor?

Crec francament que és hora que l’Ajuntament de Girona retiri del nomenclàtor el nom d’aquest personatge i que a la torre que està al bell mig del perfil que corona la ciutat se li posi el nom de Torre dels Estudiants.

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia