Opinió

Els catalans no som espanyols

Prenent com a base la carta de Jordi Bassas Ribalta titulada Els catalans som espanyols? (publicada en aquest diari el dijous 16 de juny del 2022, El lector escriu, p. 3), voldria donar la meva opinió, des del punt de vista històric.

Si bé Espanya deriva d’Hispània –nom donat pels fenicis que vol dir “terra de conills”–, també hi ha el nom grec d’Ibèria, que és igualment vàlid per designar la Península, i ambdós inclourien Portugal. És evident que Ibèria i Iber (Ebre) provenen de la mateixa arrel, i ens remet a l’Ebre, riu de la part oriental, per on arribaren fenicis, grecs i llatins a la península Ibèrica.

A l’edat mitjana, tots els reis peninsulars pretenien ser reis o emperadors d’Hispània, com Carlemany ho volia ser dels romans, per considerar-se hereus dels emperadors romans.

Ara bé, al segle XVI –època de Felip II– els castellans van fer un pas més –decisiu per excloure els altres pobles peninsulars–, en identificar la seva llengua, el castellà, amb el topònim Hispània-Espanya, de manera que l’única llengua d’Espanya fos el castellà, excloent els altres idiomes, en concret el català, que anteriorment li havia disputat la preeminència. Això va ser possible pel canvi de domini, a partir de la conquesta d’Amèrica, del regne castellanolleonès, que es manifestà en un renaixement cultural –és el segle del diccionari de Nebrija, de la gran literatura del Siglo de Oro i de la subversió de la llengua i de la cultura castellana versus espanyola. Per tant, en aquest sentit almenys, els catalans no som espanyols.

Només cal veure l’èxit que ha tingut la identificació castellà/espanyol arreu del món.

BarcelonaIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.