El lector escriu

Elisabeth Eidenbenz

M'agradaria fer unes observacions sobre l'entrevista del vostre diari del dissabte 13/08/2016, feta a l'actriu Noémi Schmidt. No són importants, però crec que val la pena puntualitzar. En primer lloc, E.E. no era infermera, la seva formació acadèmica era la de mestra. Quan l'actriu diu en la seva resposta, “era una humanista de veritat i no ho feia per conviccions religioses, ni estava políticament implicada”, és cert que no estava políticament implicada perquè un dels principis del Servei Civil Internacional (SCI), al qual pertanyia, era que les accions del SCI s'havien de fer dins la més estricta neutralitat. Però, quant a les seves conviccions religioses, el Dr. J.M. Soler Sabater escriu (pàg. 10) en el pròleg del llibre Elisabeth Eidenbenz. Més enllà de la Maternitat d'Elna, d'Assumpta Montellà: “Li vàrem preguntar si tot el que havia fet, si tota una acció tan normal i audaç alhora, era resultat de la seva fe religiosa. La seva resposta, nítida, clara i precisa, fou: «Sí».”

D'altra banda, m'agradaria saber a on s'ha documentat l'actriu quan diu “[...] Però alhora desprenia molta tendresa i era molt dolça.” Assumpta Montellà, en el mateix llibre (pàg. 18), escriu: “Entre línies vaig voler veure la dona idealitzada per mi. Tendra, afable, afectuosa... i, quan ens vàrem trobar, vaig entendre que tenia al davant una persona rígida, freda... amb una cortesia exquisida, però distant.” Això no obstant, personalment crec que va ser una dona extraordinària, llàstima que encara poc coneguda. De fet, recordo tots aquests detalls perquè justament ara estic llegint el llibre per segon cop.

Figueres (Alt Empordà)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia