Opinió

Un panorama de mal gestionar

He parlat amb destacats membres del Partit Popular i asseguren que estan espantats i horroritzats en veure que dilluns vinent hauran d'afrontar un panorama realment difícil de gestionar.

Poques vegades hi ha hagut una campanya electoral amb tanta coincidència en quin serà el resultat de les urnes i en un context de crisi econòmica internacional que en condiciona tant els missatges i els programes dels partits.

Fruit d'un avançament electoral, a Espanya governarà un president que haurà sortit de les urnes. A diferència d'Itàlia i Grècia, que degut a les respectives crisis s'han fet càrrec de la gestió Monti (Itàlia) i Papadimos (Grècia). Ambdós tenen una àmplia experiència política tot i que en aquesta ocasió no han passat per les urnes. A l'actualitat no són ni diputats en els seus respectius Parlaments. Dos tecnòcrates que s'han voltat de tècnics per fer front a la situació. Com a mínim, a Espanya, Mariano Rajoy serà president amb el vistiplau de la ciutadania.

Ara mateix tots els ulls estan posats a saber qui serà el pròxim ministre d'Economia. Sonen noms com el de Josep Piqué, tot i que Rajoy és hermètic i no donarà a conèixer res fins la constitució del nou govern, que serà al voltant del 20 de desembre.

Tal com està la situació tot apunta que a partir de dilluns vinent hi haurà una mena de govern de coalició a l'ombra entre el PSOE i el Partit Popular. Un govern d'emergència que desmentirà la publicitat dels socialistes catalans que diu que res no tenen en comú els dos partits majoritaris.

Fa dies que han començat els traspassos de poders. Hi ha detalls significatius, on Mariano Rajoy està mostrant el seu respecte per Zapatero i l'actual govern central. Per a Rajoy, Rodríguez Zapatero ha pogut errar en el seu darrer mandat, tot i que considera que s'acomiada amb dignitat i facilitarà els traspassos.

Ningú no dubta que el PP guanyarà per majoria i que voldrà un pacte no escrit els primers mesos amb el PSOE. Si és així, que tremolin les anomenades autonomies. De moment, per a Catalunya, ni pacte fiscal ni res que millori l'actual finançament català. De segur que aquest 20-N haurà de fer replantejar moltes coses a la política catalana. CiU no té majoria absoluta al Parlament i l'executiu català haurà de fer front a una forta retallada financera de Madrid, per la qual cosa caldrà tenir un govern fort de concentració amb totes les forces polítiques catalanes o una convocatòria d'eleccions catalanes per revisar la situació...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.