L'apunt

Municipal

Futur incert a Cerdanyola després de la crisi de govern

Compromís per Cerdanyola continua al govern amb només cinc regidors i a la recerca de consens en els temes clau

El PSC, cap de l'oposició, obre la porta a una complicada moció de censura

En un any i mig de govern, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, de Compromís per Cerdanyola (CxC), ha hagut de canviar fins quatre vegades el cartipàs per adaptar-lo als canvis, fet que posa en relleu la difícil governabilitat d'un consistori molt fragmentat –set partits i un regidor no adscrit– que va apostar per un canvi després de dècades d'hegemonia socialista només trencada per un parèntesi de sis anys en què ICV-EUiA va estar al capdavant de l'executiu. La ruptura del pacte de govern signat d'abril del 2016, primer per l'expulsió del PDeCAT al setembre i ara per la marxa d'ERC, que ha abandonat l'executiu per “pèrdua de confiança”, deixa l'equip d'Escolà amb només cinc regidors, una realitat que ja coneix perquè la va viure els primers deu mesos de mandat. Escolà admet “la complexitat” de la situació però defensa que “al darrere hi ha un equip de vint-i-cinc persones que tiraran endavant el dia a dia del consistori”. Assegura que buscarà acords, com especifica que “s'ha fet fins ara”, per tirar endavant temes importants. Ara té sobre la taula intentar aprovar els primers pressupostos del seu govern, ja que treballa amb comptes prorrogats. En el darrer ple, celebrat dijous, Escolà va allargar la mà a la resta de partits per negociar el pressupost però també va anunciar que si no hi ha acord apostarà per la via utilitzada per l'alcaldessa Ada Colau a Barcelona per tirar-los endavant, és a dir, sotmetre's a una qüestió de confiança vinculada als comptes perquè “Cerdanyola no es mereix prorrogar un altre cop el pressupost”. L'oposició tindrà un mes per generar una majoria alternativa que es tradueixi en una moció de censura. Si no s'aconsegueix el pressupost s'aprovarà. Escrivà defensa que a Cerdanyola no s'ha articulat cap altre projecte que hagi generat tant consens com el que ells defensen i advoca per continuar treballant pel canvi.

Antics socis de govern

Des d'ERC, Helena Solà demana “autocrítica” al govern de Compromís i un “canvi de formes” perquè el consens en temes clau sigui possible. El regidor del PDeCAT, Marc Costa, deixa clar que “el que passi és a les seves mans” en referència a CxC. I hi afegeix: “Si són capaços d'entendre que no tenen majoria i que cal generar consens, tiraran endavant; si no no ens trobaran.”

Un carreró sense sortida

Pel portaveu del PSC a Cerdanyola, Víctor Francos, la ciutat es troba en un “carreró sense sortida” i ho argumenta dient: “Fa quatre mesos que en els plens no s'aproven coses que no siguin òbvies.” La sortida dels dos socis de govern ha fet que l'opció de la moció de censura vagi agafant forma. Ha estat el PSC com a cap de l'oposició i força més votada en les darreres eleccions qui ha pres la iniciativa i qui ha iniciat converses amb la resta de partits. ERC ha deixat molt clar que es mantindran a l'oposició. Segons Marc Costa, el PDeCAT aposta per “exhaurir totes les possibilitats” amb el govern de Compromís abans de donar suport a una moció de censura. Francos té clar que si es presenta una alternativa ha de ser amb garanties i amb tots els temes clau, com Centre Direccional, tanatori, PEM Guiera o Cerdanyola Aparca, consensuats. No vol entrar en qui seria l'alcalde. Perquè tiri endavant, però, necessita el suport de moltes formacions i molt dispars. Reconeix que “hi ha diferències ideològiques” però també considera que “és un moment d'emergència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia