L'apunt

Trump suavitza el to davant el Congrés però no el missatge

El mandatari dels EUA fa el discurs més presidencialista fins ara

El gir de l'inquilí de la Casa Blanca no toca les prioritats ni la retòrica aïllacionista i contra la immigració

Donald Trump va decidir que calia reiniciar la seva imatge i actuar com el que és: el president dels EUA. En el seu primer gran discurs davant la Sessió Conjunta del Congrés nord-americà, va deixar enrere la retòrica trumpiana i va fer crides a la “unitat”, l'“esperança” i l'“optimisme” i a “somniar a l'engròs”.

El canvi de to és un calmant per als legisladors republicans. “Soc aquí per donar un missatge d'unitat i força”, va començar el discurs. Un missatge gairebé neutral en les formes, molt més adequat al càrrec que els mítings de campanya i les piulades que fa a Twitter. Fins i tot es va moderar en el vestuari: en lloc de la tradicional corbata vermella amenaçant va optar per una de blava molt més solemne.

No obstant això, el programa segueix sent el mateix. Es pot canviar el sabor però no la substància. La recepta que va presentar té els mateixos ingredients de sempre: una agenda proteccionista i nacionalista exacerbada i “renovadora de l'esperit nord-americà”, la voluntat de reconstruir infraestructures o l'exèrcit, baixada dràstica d'impostos, abolició de la reforma sanitària del seu predecessor, i el manteniment de la relació entre crim i immigració. Tot això, sense donar-ne cap detall concret.

Doble joc

El doble joc del discurs es va veure en el tema de la immigració, quan va demanar un esforç conjunt per fer una reforma del sistema basada en la meritocràcia per assolir la legalitat o la ciutadania. Hores abans, en una reunió privada amb caps dels mitjans de comunicació, havia assegurat que pretenia tirar endavant una llei més oberta a legalitzar els sensepapers que no va quedar palesa en el discurs. En canvi, paradoxalment, va continuar lligant criminalitat i immigració sense proves, i va anunciar la creació d'una oficina per a víctimes de crims causats per immigrants indocumentats.

La rebuda del discurs pels nord-americans va ser fantàstica per al president. Segons una enquesta de la CNN, dels que el van veure, un 78% va tenir-ne una reacció “molt positiva” o “positiva” i set de cada deu pensen que els EUA van en la bona direcció. La Casa Blanca espera que aquesta empenta serveixi per avançar les polítiques en el camp legislatiu i s'acabin les “lluites trivials”.

Tot i el canvi en el to i les crides a la unitat, l'espai per a la reconciliació és mínim amb la reafirmació de les mateixes polítiques que Trump ha proposat fins ara. El discurs no va tenir bona rebuda entre els demòcrates. L'oposició va començar abans del discurs: una trentena de dones congressistes van vestir-se de blanc, color de les sufragistes, per reivindicar la defensa dels drets de les dones. En acabar el discurs, els congressistes demòcrates van negar-se a aplaudir i van sortir corrent de la Cambra.

Després del missatge del president, els demòcrates van criticar-ho absolutament tot. “Ens està portant de nou a les èpoques més fosques de la nostra història”, va denunciar l'activista Astrid Silva, encarregada de la resposta oficial demòcrata que, per primera vegada, es feia també en espanyol. “La gent no està buscant un discurs, vol fets”, va expressar el líder de la minoria opositora al Senat, Chuck Schumer.

S'ajorna el nou vet migratori

La Casa Blanca tenia previst anunciar ahir la nova versió del polèmic vet a refugiats i immigrants de països de majoria musulmana, però la bona acollida del discurs de Trump va ajornar la signatura del decret per aprofitar l'embranzida positiva. En funció de com evolucioni el cicle informatiu es farà públic avui o demà. Segons algunes filtracions, un dels canvis seria l'exclusió de l'Iraq de la llista de països vetats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia