L'apunt

Hi ha liquiditat en renda fixa?

Durant el mes de setembre la liquiditat dels mercats secundaris de renda fixa s'ha continuat deteriorant i s'ha traslladat al mercat primari. Les emissions corporatives de grau d'inversió en euros durant el mes de setembre han caigut el 50% respecte del volum emès en els últims tres anys, i les de menor qualitat creditícia (alta rendibilitat) ho haurien fet en el 50% i el 70%. També s'observa un augment en les primes d'emissió. Durant els últims anys la liquiditat dels mercats secundaris de renda fixa s'ha deteriorat com a conseqüència de diversos factors, començant per una regulació financera més restrictiva que penalitza l'existència dels creadors de mercat, seguida de la necessitat d'un estalvi més gran de costos que ha propiciat l'ús de plataformes electròniques de trading, i acabant per l'aplicació de polítiques d'estímul monetari extraordinàries dels bancs centrals en els últims anys, que en un primer moment van aconseguir reduir la incertesa –i, per tant, les primes de risc i la il·liquiditat aplicades als actius–, i que després, també haurien fomentat les estratègies de recerca i manteniment en cartera d'actius d'alta rendibilitat en detriment de la liquiditat en els mercats.

El principal risc de la il·liquiditat en els mercats secundaris de renda fixa són la translació al mercat primari –interrompent el mecanisme de transmissió de les polítiques monetàries a l'economia real– i la vulnerabilitat més gran dels mercats en relació amb un xoc extern per l'excessiva concentració d'inversors finals del mateix costat sense que hi hagi contrapartida. Això que ha passat de manera esporàdica el 2014 i el 2015, s'ha accentuat des del setembre d'aquest any.

L'informe d'estabilitat financera de l'FMI justament alerta d'aquesta il·liquiditat de mercat. Segons l'entitat, fins al març els mercats d'alta rendibilitat i els emergents mostraven clars senyals de deteriorament de la liquiditat, situació que hauria empitjorat en les últimes setmanes. En aquest context delicat de menys liquiditat resulta clau el binomi rendibilitat/risc (mesura per la volatilitat) a l'hora de definir el posicionament en els actius (en aquest cas, de renda fixa). Per això, i malgrat l'abaratiment del deute de grau d'inversió esdevingut en els últims mesos, continuem sense veure-la atractiva, perquè té menys liquiditat que el sobirà, un limitat potencial i no té suport del BCE. Només la renda fixa de menys qualitat ofereix potencial tot i que cal estar atent perquè l'augment de volatilitat no desquadri l'equació de rendibilitat risc. 

¿I que ens diu, la renda fixa de la macro? La situació de falta de liquiditat ha portat alguns indicadors de renda fixa a nivells reduïts amb un escenari recessiu a Europa, tot i que menys que les borses. Per tant, la volatilitat mitjana setmanal (anualitzada) del deute sobirà europeu en els últims mesos va repuntar i va esvair, a aquests nivells, una probabilitat de recessió a Europa de més del 50%. En aquest sentit, el deute corporatiu d'alta rendibilitat ha ampliat 100 punts bàsics des dels mínims de març de 2015, quan en el passat l'ampliació en temps recessius havia estat de mitjana en els 500 punts.

Per tant, en un escenari recessiu en què es donessin repunts addicionals com els comentats, això es traslladaria amb caigudes de fins al 15% a les borses, si bé veiem aquest risc molt allunyat, ja que els indicadors macro no ho insinuem a curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia