Editorial

Traspàs de poders amb interrogants

La contenció en la caiguda de les borses és un bon exemple de com el món pot ser capaç de capgirar el pànic inicial que va provocar l'elecció del nou president, el republicà Donald Trump. El problema és que molts dels riscos que planteja el relleu a la Casa Blanca no depenen precisament del guanyador de les eleccions. Forçosament sotmès al joc de contrapesos que caracteritza la política nord-americana, el més probable és que l'home més poderós del planeta s'envolti d'assessors competents i assumeixi la necessitat de matisar la radicalitat d'alguna de les seves propostes i l'excentricitat permanent del seu caràcter. Però la seva arribada a la Casa Blanca proporciona un perillós lideratge polític a molts populismes de l'extrema dreta que poden aprofitar-ho per revifar a les portes dels imminents processos electorals i dels referèndums previstos a Alemanya, França i Itàlia. Només suavitzant el seu discurs i calculant molt bé les seves primeres decisions Trump se'n pot distanciar.

Mentrestant, Barack Obama i Donald Trump van escenificar ahir el traspàs de poders en un acte que va exigir-los un evident exercici de diplomàcia, tenint en compte les tenses relacions que ambdós han mantingut i les grans diferències ideològiques que els separen. Trump, que va fer campanya qüestionant fins i tot la partida de naixement d'Obama, va tornar a exhibir un tarannà més amable del que va mostrar durant tota la campanya i ja ha anunciat que obrirà la ronda de contactes internacionals amb el primer ministre japonès. Les cares, però, eren serioses, la fotografia perfecta del sotrac que ha sacsejat tot el país. Ha començat la transició però molts interrogants continuen dramàticament oberts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia