Editorial

La simbòlica mort de Fidel Castro

Potser perquè el referent immediat per a molts catalans és el general rebel Francisco Franco i el que va passar després de la seva mort, hi ha una tendència a creure que, un cop ha traspassat el dictador Fidel Castro, els canvis polítics a l'illa seran igualment ràpids. És una impressió equivocada. Fidel Castro ja feia 10 anys que estava retirat de la primera línia política arran d'una greu malaltia intestinal, i era el seu germà, Raúl Castro, qui portava les regnes del règim. De manera que, des del punt de vista polític, la mort de Fidel Castro només té un valor simbòlic.

Raúl Castro ja va introduir fa un temps una sèrie de canvis que, sense afectar l'essència dictatorial del règim, no sembla que hagin de fer marxa enrere. Els més importants de tots, no els únics, han estat la represa de relacions amb els Estats Units i la suavització de la política amb l'Església catòlica. Hi ha un cert temor que Donald Trump torpedini la represa de relacions entre els dos països i aturi les negociacions per aixecar l'embargament. El fet que s'hagi més que acostat al ‘lobby' favorable al bloqueig alimenta aquest temor. Cal esperar que Trump opti pel pragmatisme, tot i les seves primeres paraules.

La mort de Fidel Castro té un altre valor simbòlic important: significa que està desapareixent la generació que va derrocar el dictador Fulgencio Batista. D'aquí a pocs anys els Castro i els seus camarades de revolució hauran desaparegut. Arribarà una segona generació que hauria d'escoltar les demandes de llibertat de la població. La incògnita que s'obrirà és si el relleu es farà de manera ordenada o si hi haurà una lluita pel poder derivada de la por de la pèrdua de privilegis dels actuals alts càrrecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia