Editorial

Síria: la cerimònia de la confusió

Com passa des de temps immemorials en totes les guerres, la veritat sempre és la gran perdedora. En la terrible guerra que assola Síria fa més de cinc anys, la mentida i la manipulació són també a l'ordre del dia. Més en l'era de les tecnologies, que permeten –o haurien de permetre, perquè no sempre és el cas– saber què passa a qualsevol lloc del món de manera instantània. Malauradament, a Síria, com no podia ser d'altra manera en un conflicte amb tantes faccions diferents i amb la participació, directa o indirecta, de les grans potències mundials, les mentides hi són ben presents. Per part de tothom. Del govern sirià a Al-Qaeda, de Rússia als Estats Units, de l'Iran a Turquia i a les potències del golf Pèrsic. Informacions falses, imatges i vídeos manipulats, en definitiva, propaganda de guerra utilitzant les tècniques més barroeres. Tot allò més miserable que la ment humana pugui imaginar al servei d'un únic objectiu: destruir l'enemic –i, evidentment, els civils innocents que són entremig–, per tots els mitjans possibles. La batalla d'Alep, conclosa aquesta setmana amb la derrota dels rebels islamistes, ha estat un exemple ben clar de com les diferents parts han fet els possibles per enganyar l'opinió pública internacional en la consecució dels seus objectius.

En tot cas, la reconquesta de la totalitat de la segona ciutat siriana pel govern d'Al-Assad pot significar un punt d'inflexió en un conflicte sagnant que ningú ha estat capaç d'aturar. Malauradament, les diferents parts no semblen disposades a aturar les operacions, encara que sigui unes hores, per salvaguardar els civils. Mentrestant, els gihadistes extremistes d'Estat Islàmic s'aprofiten d'aquests desacords per guanyar terreny de nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia