Editorial

El mal temps posa Europa en evidència

Europa s'havia acostumat tant a conviure amb el drama humà dels refugiats que s'estava tornant insensible. Pitjor encara: estava –i està– entomant una qüestió de consciència com un problema. Un problema que algunes ideologies sense escrúpols arrelades en el passat recent –i que ara es presenten disfressades– aprofiten per escalar posicions parlamentàries. Doncs bé: l'onada de fred que castiga una bona part d'Europa ha posat de manifest que la qüestió no està, ni de bon tros, resolta. Que encara hi ha persones que ho estan passant malament i que una meteorologia adversa no fa sinó recordar-nos les seves desgràcies.

La Unió Europea ha tingut mesos per resoldre aquest desastre. No ho ha fet. Va creure que pagant a Turquia perquè acollís refugiats a les seves fronteres ja ho havia solucionat tot. Hem vist que no. I Brussel·les, mentrestant, fa l'orni i diu que és una qüestió que afecta només Atenes. I la renya. Que els grecs, diu la capital nominal d'Europa, no han fet els deures. Com pot pal·liar la tragèdia un país que està en fallida des de fa anys? El problema és d'Europa, no dels grecs.

L'onada de fred, en tot cas, està posant de manifest que són molts els llocs, com ara l'Estat espanyol, per als quals l'allau de refugiats va representar una incomoditat. Per molt que determinada premsa de Madrid encara rebi l'arribada d'una exigua minoria de refugiats a l'Estat a so de bombo i platerets, la realitat és que l'Estat espanyol no fa gairebé res per alleugerir els problemes dels refugiats. Per tant, no ha d'estranyar als polítics espanyols, i menys encara als euròcrates, que les fraccions més progressistes de les seves societats no vulguin saber res d'aquesta Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia