Editorial

Trump mirarà per a si mateix

Per si encara hi havia algú que en dubtava, el nou president dels Estats Units, Donald Trump, va confirmar ahir durant el seu discurs de presa de possessió que el primer punt del programa electoral que aplicarà amb rigor serà el de mirar per a si mateix. Aquesta va ser la línia argumental més forta d'un discurs de baixa volada en el qual Trump va enviar seriosos avisos tant a dins com a fora del seu país. Als països estrangers els va oferir col·laboració i diàleg, això sí, tot supeditat a l'exigència de “seguir l'exemple brillant dels Estats Units” i amb el benentès que a partir d'ara qualsevol negociació comercial o política posarà a davant els interessos nord-americans. Als seus compatriotes els va prometre que recuperaran la riquesa i l'orgull però també que els exigirà que abandonin les prestacions socials i que es posin a treballar.

El vicepresident, Mike Pence, que va precedir Trump en la jura del càrrec, ho va fer amb una Bíblia extreta del museu de l'expresident Ronald Reagan, una figura reivindicada per l'actual equip governamental perquè representa un temps en què es va recuperar la grandesa perduda dels EUA. Però Reagan també va demostrar el que li pot acabar passant a Trump, que es pot veure obligat a renunciar a l'aplicació de gran part d'un programa electoral contradictori i també forçat a moderar el seu llenguatge i el seu ideari. De moment, després d'escoltar el discurs d'ahir, centrat en la necessitat de potenciar el proteccionisme econòmic i militar, no queden gaires dubtes que els principals esforços de Trump se centraran en la creació de llocs de treball i en la millora de les condicions de vida dels nord-americans. El que fa patir és que la resta de ciutadans del món hi podem sortir perdent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia