Editorial

Diàleg amb els pagesos i els ramaders

Unió de Pagesos promou una tractorada que recorrerà diversos punts del territori i que dissabte que ve ha d'arribar a la capital de Catalunya. El sindicat impulsa aquesta protesta perquè, tal com expliquen els seus responsables, els pagesos i els ramaders se senten “incompresos” i volen que se'ls respecti. El sector agrícola i ramader es queixa sovint per la situació a la qual els aboca la globalització i, alhora, la crisi. Produir amb pèrdues té com a resultat el tancament de les explotacions. La conseqüència no és només la pèrdua de llocs de treball, sinó també la desvertebració del territori. Sovint, quan parlem de la importància de la petita i mitjana empresa en la creació d'un teixit industrial a Catalunya –que permet entomar millor les crisis– ens oblidem que les explotacions ramaderes i agrícoles també s'haurien de considerar part d'aquest entramat, per molt que la seva adscripció al sector primari de l'economia ens ho faci oblidar.

El govern és conscient que els pagesos i els ramaders ho estan passant malament; que la globalització, a la qual només es pot plantar cara amb l'especialització, els perjudica any rere any. Però el govern té pocs instruments i uns recursos limitats. En tot cas, la solució per al sector primari català és fer una reconversió ordenada que permeti competir i guanyar-se la vida. També millorar les exportacions. El canvi ha de ser el resultat de la negociació i del pacte. Si el govern i el Parlament, en obediència al sentiment de milers i milers de catalans, demana la sobirania, és també per aconseguir els recursos que permetran ordenar la nostra economia. També la primària. Ara: mentre no arriba la república catalana, el govern ha de fer el que estigui al seu abast per avançar en la solució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia