Editorial

Amor i odi amb els Estats Units

Els Estats Units i la Unió Europea es continuen necessiten però el president Donald Trump ha decidit que vol cobrar-ne un preu més alt. Així es desprèn de la reunió que la setmana passada va mantenir a la Casa Blanca amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, en aquests moments la figura política europea de més pes en una Unió afeblida pel ‘Brexit' i desconcertada pels reptes que no sap superar. La trobada, que va permetre constatar novament les formes destraleres del nou president dels EUA, va servir també per exhibir davant dels periodistes dos estils personals i dues maneres d'entendre la política ben diferents. En el cas de Merkel, hi ha l'experiència d'una dona compromesa amb els drets humans, que ha aplicat fins on ha pogut una política d'oferiment envers els refugiats. De l'altra, prou que ho sabem, un conservador de soca-rel sense cap experiència política prèvia que demonitza la diferència i assimila demagògicament la immigració amb el crim.

Malgrat aquestes diferències més que evidents, tots dos són conscients que ara mateix representen els interessos de dues de les principals potències mundials; per això era imprescindible que de la trobada de divendres en sortís algun acord. El balanç és més aviat pobre però almenys Merkel va aconseguir arrencar a Trump el compromís de mantenir el suport a l'OTAN i també el suport als acords de Minsk sobre el cessament dels combats a Ucraïna. Més enllà d'això, Merkel va tornar cap a casa amb noves preocupacions després de confirmar que Trump té una visió del món molt allunyada dels principis fundacionals de la Unió Europea, que justament aquest dissabte celebra el seu 60è aniversari. No hi ha, doncs, espai per a l'optimisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia