Editorial

El valor de la paraula de Rajoy

Una setmana justa després que Mariano Rajoy fes una brevíssima estada a Barcelona per prometre una pluja de milions per convèncer els empresaris que ajudessin l'Estat a desactivar l'independentisme, els catalans –empresaris inclosos– han pogut conèixer el valor de la paraula del president espanyol. No és tant que la xifra real d'inversions sigui inferior –tenint en compte que ja hem consumit alguns mesos del 2017 amb pressupostos prorrogats– sinó que una de les promeses estel·lars, la que ha de beneficiar milers i milers de soferts usuaris de rodalies, es concreta en només 271 milions, molt lluny del que es va anunciar. Però tot i que les inversions pressupostades són molt inferiors a les promeses, encara suposaran un gran benefici per a Catalunya... sempre que, al contrari del que ja és habitual, l'Estat posi a licitació i executi totes les obres. Això, a més, trencaria una tradició històrica de l'Estat espanyol, com és prometre i no complir.

Aquest capteniment del govern espanyol és més que comprensible en vista de la furibunda reacció que van tenir molts barons territorials, també del PP, l'endemà que Rajoy prometés aquella pluja de milions que, pel que es veu, quedarà en un tímid plugim. És un mal tradicional d'Espanya: que alguns polítics d'alguns territoris estan més preocupats pel que passa a Catalunya que no pel que succeeix a casa seva. I per si amb aquest incompliment no n'hi hagués prou, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir que al pressupost del 2018, sí; que per a l'any que ve sí es consignaran les promeses fetes a Catalunya. Promeses un altre cop. En un editorial anterior ens preguntàvem com s'ha de qualificar un polític que fa una promesa sabent del cert que no la complirà. D'això es tracta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia