Editorial

Una sortida clara per a Veneçuela

Veneçuela està entrant en una espiral de deteriorament polític i econòmic de la qual només podrà sortir amb negociació i amb un clar esforç de reconciliació. El chavisme va néixer com un projecte social que havia de donar habitatges i salaris dignes a una part de la població. Tal projecte es finançava gràcies als preus elevats del petroli, i no amb l'ampliació de la base productiva. Per tal motiu, estava cridat al fracàs. Però Hugo Chávez va morir i el va succeir Nicolás Maduro. I Maduro no era ni és Chávez: va aconseguir una victòria electoral molt ajustada i no té, ni de bon tros, ni l'habilitat ni el carisma polític del seu antecessor. Per acabar-ho d'adobar, els preus del petroli es van ensorrar i, amb ells, tot el projecte chavista. Veneçuela, que era el país més ric d'Amèrica del Sud, s'enfronta ara a un empobriment accelerat. I, per tant, a unes creixents protestes davant les quals Maduro respon amb repressió.

Hi ha un element nou en les protestes dels últims dies, i és que s'hi han afegit veneçolans que abans militaven de cor en el chavisme, un símptoma de descomposició del règim. La solució de la crisi és complicada i necessita alguns pressupòsits. El primer, que s'aturi la repressió. El segon, que l'oposició –amb líders inhabilitats o a la presó– s'uneixi i fixi un pla clar amb objectius concrets. El tercer, que el règim no respongui amb arengues populistes als que volen negociar. El quart, que la comunitat internacional hi ajudi. El cinquè, que el règim s'avingui a negociar una sortida raonable que implica avançar eleccions. I el sisè, que l'oposició reconegui que el chavisme té una base social important i renunciï a una eventual venjança si guanya les eleccions. Però continuar com fins ara porta el país al desastre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia