Editorial

Amb el referèndum en l’horitzó

El govern preveu fixar aquesta setmana la data i la pregunta del referèndum que s’ha de celebrar aquesta tardor en compliment del full de ruta sorgit dels resultats de les eleccions del 27-S. Amb aquest pas, doncs, l’executiu català no fa més que complir el seu compromís de fer d’aquesta legislatura la que porti el país a les portes del nou estat i ho fa, també, davant la incapacitat del govern espanyol de donar una sortida política a una problemàtica política. El govern del PP, i els seus socis del PSOE i Ciutadans, mantenen el seu no frontal a la petició del 80% de la població, una consulta sobre l’encaix de Catalunya i Espanya que doni veu a tothom i en respecti el resultat, sigui el que sigui. I mostra d’això és que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no s’ha dignat ni a respondre a la demanda d’una reunió que li ha adreçat el portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, l’ens que ha reunit més de 500.000 suports a aquest plebiscit.

El Pacte, justament, va fer ahir reunió per valorar el darrer no del govern de Rajoy a la proposta formal de l’executiu català d’iniciar una negociació formal sobre la consulta. El seu comitè executiu es va dissoldre i va deixar clar que com a ens no ha de pronunciar-se sobre la via unilateral que s’inicia amb l’anunci de la data i la pregunta. Això correspon als partits i les entitats que en formen part. El paper del Pacte a partir d’ara és mantenir-se viu com a ens que aglutina els milers d’entitats que tenen un mínim comú denominador: el dret a decidir. En tot cas, els partits que en formen part sí que hauran de mullar-se per donar suport al govern en el seu intent de donar veu als catalans o a l’Estat espanyol en la seva voluntat d’impedir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia