Editorial

Un respir a l’Orient Mitjà

L’alto el foc a Síria i l’alliberament de Mossul, fins ara capital d’Estat Islàmic (EI), és una bona notícia per partida doble al castigat Orient Mitjà. Ahir mateix, un altre fet s’afegia als dos anteriors: el líder de Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, hauria mort, segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans, que té la seu a Londres i una àmplia xarxa de fonts sobre el terreny. Tot i que no és la primera vegada que el líder terrorista és donat per mort, els anuncis fets per aquesta entitat solen ser fiables. Però, malgrat aquesta injecció d’esperança, la contraofensiva que pugui realitzar EI i la precarietat de l’alto el foc entre el president Baixar al-Assad i els rebels poden desembocar en nous vessaments de sang a la regió.

La guerra de Síria, amb el corresponent xoc d’interessos internacionals que ha generat, s’ha convertit en una guerra mundial a petita escala. Una guerra en què els Estats Units i Rússia mouen els fils a distància. Per això, l’alto el foc pactat entre Donald Trump i Vladímir Putin pot significar de debò un punt d’inflexió en un conflicte que va començar ja fa sis anys i que en fa tres va afavorir la sortida a escena d’EI. Com sempre, els esforços diplomàtics i la implicació al més alt nivell arriben tard, amb un rastre de milers de morts innocents i de persones desplaçades per l’horror. Un drama humà que ha acabat desbordant la zona i s’ha convertit en un seriós maldecap per als governs de la Unió Europea.

Mossul, tot un símbol dels indesitjables efectes col·laterals d’aquesta guerra, s’enfronta ara a la difícil reconstrucció. Farà falta la col·laboració internacional per tornar la solidesa als edificis derruïts i la dignitat a les famílies supervivents que en van ser bandejades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia