Editorial

Democràcia de molt poca qualitat

Sempre que en té alguna oportunitat, el govern espanyol proclama a tort i a dret que Espanya és una democràcia exemplar. No s’està de comparar-se amb països que tenen una trajectòria molt més llarga que l’espanyola, de només d’unes quatre dècades. Aquesta poca tradició i familiaritat amb els usos democràtics explica per què el govern espanyol és incapaç d’entomar una qüestió com la de Catalunya amb eines polítiques. En fer-ho com si fos un cas d’ordre públic o una conspiració sediciosa, no només no resol la qüestió, sinó que garanteix que persistirà durant molts més anys, si és que no se soluciona el pròxim primer d’octubre.

El govern espanyol va iniciar fa uns mesos, a so de bombo i platerets, una anomenada operació Diàleg. Una operació que no va consistir a parlar amb la majoria que demana un referèndum, sinó sobretot amb els partidaris de no fer-lo. I, en tot cas, a escudar-se en una Constitució que, a sobre, amb una lectura generosa, sí que faculta per a la celebració de tal consulta. Sense ganes de fer política, l’executiu espanyol espera que sigui un dels altres poders de l’Estat, el judicial, el que li tregui les castanyes del foc.

Ara hem arribat al despropòsit que la Guàrdia Civil decideix convocar i imputar representants catalans sense que, aparentment, el jutge en tingués coneixement. I per afegir l’insult a la injúria, aquesta investigació és arran del web del Pacte Nacional pel Referèndum. És que Espanya projecta ressuscitar el dret d’opinió? O prepara, com alguns es temen, una suspensió de drets? Algú ha de donar explicacions. I no valdrà, com ha fet el delegat del govern, fer passar per amenaça el que és una defensa legal contra els abusos i les cacicades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia