Editorial

L’explosiva Corea del Nord

Les maniobres conjuntes dels exèrcits dels Estats Units i Corea del Sud, juntament amb l’enèsim llançament d’un míssil de Corea del Nord, suposen una combinació de riscos altíssims. El president nord coreà, el temible Kim Jong-un, està en el punt de mira de la Casa Blanca, que ha imposat sancions indirectes a les empreses que hi comercien i que fa temps que intenta desallotjar-lo del poder per posar fi al seu règim comunista. La seva resposta consisteix a exhibir tota la força nuclear per dissuadir l’enemic de qualsevol cosa. El problema és que el govern dels EUA està en mans de l’impacient Donald Trump i és imprevisible fins a quin punt està disposat a passar de les paraules als fets.

El règim nord coreà, una relíquia alimentada per l’antiga Unió Soviètica, va saber aprofitar l’oportunitat de desenvolupar l’energia atòmica amb finalitats militars i ara ha esdevingut un adversari perillós. A Kim Jon-un no li ha tremolat la mà a l’hora de condemnar a mort fins i tot parents propers i embolcalla cada exhibició dels míssils amb la parafernàlia pròpia d’una dictadura encallada als anys cinquanta. Per això, els EUA es prenen molt seriosament les seves amenaces, que en les darreres setmanes s’han traduït amb míssils que han sobrevolat el Japó i que han demostrat la capacitat d’atacar l’illa de Guam, on els nord americans tenen la seva principal base de la zona. Sobre el desenllaç final del conflicte, hi té molt a dir la Xina, comercialment enfrontada als Estats Units i poc disposada a plantar cara al règim nord coreà, tal com li exigeix Trump. Els xinesos temen una possible reunificació de les dues Corees perquè això significaria consolidar una presència més gran de forces americanes a les portes de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia