Editorial

El Parlament proclama la República

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, assumint el mandat expressat pel poble de Catalunya l’1-O, aplicar els efectes descrits en la llei de transitorietat jurídica i obrir el procés constituent. És a dir, va proclamar la República Catalana i va iniciar els tràmits per desenvolupar-la. Al mateix temps, el Senat espanyol aprovava l’aplicació dura del 155 i el Consell de Ministres decretava la destitució del govern de la Generalitat, la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions autonòmiques pel 21 de desembre, mesures que suposaran, des de la perspectiva de l’Estat, restablir la legalitat constitucional. Al darrere s’activaran querelles per rebel·lió contra el govern i una part de la mesa, que es podrien ampliar als diputats. Estem, doncs, davant d’un xoc de legitimitats i en una transició durant la qual caldrà defensar aquesta proclamació del Parlament, la legitimitat del qual emana del resultat de les eleccions del 27-S del 2015.

Ens esperen dies difícils en els quals el control del carrer i de les finances seran la clau del futur de la nova República. La UE, la majoria de països que la componen i també els EUA, s’han alineat amb el govern espanyol i han demanat el retorn a la seva legalitat, però també diàleg, amb algun advertiment, com el del president del Consell Europeu, d’utilitzar la força dels arguments i no l’argument de la força. Al carrer es va viure amb alegria el naixement de la República, però també amb un càrrega de responsabilitat i preocupació. La defensa de les institucions és clau i s’ha de fer des del seny i la voluntat pacífica exercida fins ara en el procés de construcció del nou país, establint els ponts de diàleg per normalitzar la situació i mantenir el país en el terreny de la pau, el civisme i la dignitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia