Editorial

El civisme és la força de la República

No per esperada va resultar menys sorprenent la decisió de la jutgessa Carmen Lamela de fer empresonar sense fiança el vicepresident, Oriol Junqueras, i set consellers més del govern. Sorprenent perquè, donada la gravetat dels delictes que se’ls imputa, la jutgessa hauria pogut donar més temps per preparar la defensa, tal com sí va fer el seu col·lega del Suprem en relació amb Carme Forcadell i la mesa del Parlament. La jutgessa va raonar que l’empresonament no vulnerava aquest dret, però dijous va obrir la porta que es plantegessin seriosos dubtes sobre l’enaltit sistema de garanties judicials espanyoles.

Des de fa anys, alguns jutges no s’han resistit, ans al contrari, a participar en una politització de les seves competències, fet que algun dia passarà factura: la mateixa celeritat i vara de mesurar que s’utilitza contra un govern legítim serà exigida quan entomin altres casos que probablement seran més incòmodes de portar. Ahir mateix, en una nova prova de la interdependència de poders, el ministre portaveu va avançar l’emissió de l’ordre de detenció contra el president Puigdemont quan la jutgessa encara n’estava valorant la procedència.

El procés serà llarg i, dotat com està el nostre govern de la legitimitat de les urnes, servirà per posar en evidència i davant de tot el món el dèficit democràtic d’un Estat autoritari que intenta solucionar amb els tribunals, quan no amb amenaces i amb interpretacions abusives de la Constitució, el que hauria de ser paper de la política. El moment és complicat. Per això mateix, l’esperit cívic que caracteritza el procés per la República s’ha de mantenir més que mai. El 21 de desembre els catalans tornaran a demostrar la seva voluntat democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia