Editorial

Mladic, condemna exemplar

El Tribunal Penal Internacional de la Haia per a l’antiga Iugoslàvia ha condemnat aquesta setmana a cadena perpètua l’exgeneral serbobosnià Ratko Mladic, en una sentència exemplar per a qui va ser un dels principals culpables de l’extermini de milers de musulmans bosnians, víctimes de genocidi només pel fet de ser justament de religió musulmana i no ortodoxos serbis. Tot Europa hauria de tenir en ment encara els excessos comesos a Bòsnia durant la guerra d’ara fa vint-i-cinc anys en què el nostre continent va tornar a reviure esdeveniments que semblaven enterrats en el passat. Més de cent mil persones mortes és el tràgic balanç d’un conflicte en què el nacionalisme serbi va intentar imposar la seva voluntat d’unitat a una Iugoslàvia que reunia un munt de nacionalitats diferents que ja no volien formar part del mateix estat. Ratko Mladic, com l’altre líder serbobosnià Radovan Karadzic, condemnat també pel mateix tribunal a 40 anys de presó, són els rostres visibles d’un odi que va convertir en sang i patiment bona part dels seus compatriotes, a qui van fer assassinar sense remordiments.

La condemna a Mladic, que ha estat molt celebrada a Bòsnia, hauria de servir per tancar les ferides obertes per la guerra ja fa un quart de segle. Els actuals dirigents serbis semblen haver deixat de banda el nacionalisme supremacista del seu ja desaparegut líder Slobodan Milosevic, i fan camí per integrar-se a la Unió Europea, com ja han fet Eslovènia i Croàcia, països que també formaven part de l’antiga Iugoslàvia. El camí no serà fàcil perquè a Sèrbia, com també passa a Espanya, per exemple, preval sovint una concepció ancestral de l’estat i un menyspreu pels altres, lluny del que hauria de ser norma al segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia