Editorial

15 són 15

La incertesa d’octubre

La incertesa econòmica es pot definir com l’absència de seguretat en relació a esdeveniments econòmics futurs. Aquesta incertesa pot deure’s a raons objectives, degut a la impossibilitat d’assegurar prèviament uns resultats futurs, i també pot deure’s a raons subjectives, ocasionades per la por o la incapacitat d’analitzar la informació disponible. La incertesa pren protagonisme en moltes decisions dels agents econòmics, com el consum, l’estalvi o la inversió.

Indubtablement, els fets ocorreguts durant el mes d’octubre a Catalunya han creat un context d’incertesa generalitzada. Un grup de factors causants d’aquesta incertesa són intrínsecs a la situació política; altres factors, en canvi, han estat ocasionats de forma artificial i han retroalimentat encara més la sensació de por lligada a les qüestions polítiques. I enmig d’aquest escenari, l’economia catalana ha començat a mostrar signes d’afectació.

De fet, diverses fonts han alertat de l’evolució negativa d’alguns indicadors a l’octubre. Aquest és el cas de la caiguda de les reserves hoteleres, la reduïda afluència de públic als espectacles i esdeveniments culturals o la reducció dels ingressos comercials. Evidentment es tracta de símptomes que tenen un impacte econòmic negatiu a molt curt termini; i el que és pitjor, aquest impacte recessiu es pot traslladar al mig i llarg termini si les fonts d’incertesa no minven. Per tant, en els propers mesos caldrà veure fins a quin punt es tracta d’una qüestió conjuntural que tendirà a revertir-se, o si es tracta d’uns efectes que es reproduiran una bona temporada. Sense dubtar del caire negatiu d’aquesta tendència per a l’economia catalana, és remarcable que altres indicadors econòmics també sensibles a la incertesa han presentat una evolució favorable durant el mateix període. Alguns exemples són l’augment de tràfic als ports de Barcelona i Tarragona o l’increment d’operacions de l’aeroport del Prat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia