Editorial

‘Brexit’: el divorci va endavant

Després de nou mesos d’intenses negociacions i 534 dies després del referèndum el Regne Unit i la Unió Europea van segellar la matinada de divendres l’acord sobre les bases del seu divorci, acord que han de ratificar aquest dijous els caps d’estat i de govern dels 27. L’acord fixa en prop de 45.000 euros la factura que haurà d’abonar Londres per sortir de la Unió, resol la qüestió fronterera a Irlanda del Nord amb Irlanda –que serà tova i no penalitza la seva economia–i determina que els ciutadans europeus residents al Regne Unit mantindran els mateixos drets que els britànics fins que es tanquin les condicions a l’acord final.

S’obre ara la segona fase de les negociacions, fase que es preveu tan o més difícil que la tancada ara, atès que caldrà determinar com seran les futures relacions comercials entre el Regne Unit i la Unió un cop el divorci es faci efectiu el 29 de març del 2019. Sabedores que el període de transició s’allargarà, però, fins al 2021, les dues parts són conscients de les dificultats que tenen a davant, perquè a ningú se li escapa que tothom hi perdrà amb el divorci, però Londres és la que més. Mentre que el ‘Brexit’ ha tingut un efecte cohesionador dins de la Unió, Theresa May està patint i de valent per tirar endavant una sortida que presenta moltes més dificultats de les que s’havien reconegut i que afronta debilitada políticament i qüestionada tant per l’oposició com pels seus. El Regne Unit i la UE disposen ara de poc menys d’un any per fixar les bases de quin serà el seu model de convivència, i si està sent difícil trencar encara serà més difícil construir una nova relació. Aquest és un repte del Regne Unit, però sobretot de la Unió, que vol sortir reforçada d’aquest divorci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia