Editorial

Un projecte definitiu per a les pensions

Com acostuma a passar quan s’oloren eleccions, el govern de torn, aquest cop del PP, llança una proposta sobre les pensions, un tema molt sensible i que els partits consideren que mou molts vots. En aquesta ocasió va ser la ministra de Treball, Fátima Báñez, qui va proposar que els treballadors que ja hagin cotitzat més de 38 anys puguin calcular la seva pensió computant tota la seva vida laboral i no, com ara, tenint en compte només els darrers 21 anys. La ministra no va detallar gaire res més i el gest es va interpretar més com un nou globus sonda sobre un sistema que està en fallida tècnica, ja que la guardiola de les pensions s’ha anat buidant en els darrers anys fins a estar, ara, exhaurida.

El sistema de pensions ha de deixar de ser una arma llancívola entre els partits o una arma per generar por entre la població com amb el seguit de mentides que es van dir arran del referèndum de l’1-0, quan és obvi que la millor reforma del sistema de pensions per a Catalunya seria la independència. El que cal és una reforma a fons, uns canvis que facin el sistema sostenible, però no només això, que el facin sostenible amb unes pensions dignes i més tenint en compte que en els darrers deu anys la despesa en pensions s’ha incrementat en 54.000 milions i que el 2017 la Seguretat Social va tancar amb uns números vermells de 18.000 milions.

Aquestes dades, doncs, mostren que les decisions s’han de prendre de manera urgent i allunyades dels interessos polítics, entesos com a interessos de partits. Cal que els experts facin propostes tècniques i que aquestes es negociïn amb el màxim d’agents socials per arribar al consens necessari.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia