Editorial

Els reptes de Sánchez a la presidència

Pedro Sánchez és des d’ahir president del govern espanyol investit. I no es pot oblidar que ha obtingut 180 vots favorables a la seva moció de censura, 10 més que els que va obtenir Mariano Rajoy en la investidura. Fet destacable, ja que un dels molts reptes que tindrà com a cap de l’executiu espanyol és el de la complexa aritmètica parlamentària amb només 84 vots socialistes de partida. Entre els reptes que se li presenten, el president Sánchez també ha de donar resposta a les emergències socials i a la repressió de drets socials de l’era PP. Caldrà que implementi un pla de xoc de polítiques socials, derogar la reforma laboral que ha multiplicat la precarietat i eliminar les mesures antidemocràtiques de la llei de seguretat ciutadana.

I el gran repte de Sánchez serà afrontar el conflicte amb Catalunya. Si bé no es poden esperar grans solucions cal exigir al nou president que posi els fonaments d’un procés de diàleg que permeti corregir la injustícia judicial que ha generat els presos polítics i els exiliats. No és esperable, però la visita de Sánchez al president Puigdemont a Berlín i al vicepresident Junqueras a Estremera seria un gest fonamental. I també cal que enfili l’articulació d’una via política de solució del conflicte basada en la voluntat majoritària de catalans i catalanes. A més de restaurar urgentment les relacions entre Moncloa i Generalitat, reunint-se amb el president Torra i negociant la restitució de les lleis de caràcter social suspeses i altres aspectes vitals en gestió, com infraestructures i política econòmica. A hores d’ara no hi ha motius per a l’optimisme però si més no el cessament del govern Rajoy obre joc. Caldrà comprovar, però, si Sánchez és un president de canvi o es queda en un simple recanvi presidencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia