Editorial

Els valors de l’arribada de l’‘Open Arms’

El vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms va atracar ahir al port de Barcelona després d’una llarga travessia des de les aigües de davant de Líbia amb una seixantena de persones rescatades al mar. El tancament dels ports italians als vaixells de salvament ha obligat l’‘Open Arms’ a creuar la Mediterrània per trobar aixopluc en una ciutat refugi com la que vol ser la capital catalana. Per la qual cosa cal reiterar la condemna a la política del govern ultradretà italià, que vulnera la legislació humanitària internacional. D’entrada, cal valorar molt positivament els valors cívics que demostra l’acollida a casa nostra d’unes persones que podrien haver mort en la gran fossa comuna en què s’ha convertit la Mediterrània per la inoperància i insensibilitat de bona part d’Europa. I és important destacar la bona coordinació de les institucions catalanes –Ajuntament de Barcelona i Generalitat– pel dispositiu d’acollida, i el canvi d’actitud del nou govern espanyol.

Ara, però, cal garantir el futur a les persones arribades en l’‘Open Arms’ o en l’‘Aquarius’. Un cop s’apaguen els focus mediàtics les administracions han d’assegurar una vida sostenible i digna als migrants i refugiats, descartant internaments en tètrics centres o l’abandonament social. Recursos que han de provenir dels diners que la UE aporta a l’Estat espanyol per aquesta qüestió. I també cal que es tinguin en compte de la mateixa manera tots aquells centenars de persones que arriben a Barcelona per carretera provinents dels desembarcaments que es produeixen al sud de l’Estat. Perquè la invisibilitat mediàtica d’un fenomen molt més massiu que el dels vaixells de salvament no pot ser motiu per negar-los dispositius i ajuts equiparables al que es va viure ahir al port de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia