Editorial

Guerra a la distracció

Les xifres d’accidentalitat a les carreteres catalanes corresponents als primers sis mesos de l’any són alarmants, amb un notable increment dels accidents mortals (+30%), que es tradueix en un augment encara més pronunciat (+42%) de la xifra de morts a la carretera respecte al mateix període del 2017. Noranta-dues persones han perdut la vida a les carreteres catalanes i 362 n’han sortit greument ferides i això és un tràgic balanç, un retrocés respecte a anys anteriors i un viratge respecte a l’objectiu del Servei Català de Trànsit (SCT) de reduir l’accidentalitat un 50% en el període 2010-2020.

Les causes dels accidents són diverses i per tant no hi ha una sola solució que permeti recuperar la tendència a la baixa. No obstant això, la causa més repetida és la distracció del conductor, per sobre de l’excés de velocitat, l’alcohol o les drogues, i això assenyala un cert camí respecte a les mesures a prendre. En aquest sentit, la principal eina del SCT a Catalunya i la DGT a l’Estat espanyol, més enllà de radars, controls d’alcoholèmia o manteniment i senyalització de la xarxa viària, ha de ser conscienciar els usuaris de les carreteres de les conseqüències irreversibles que té distraure’s durant la conducció.

El carnet per punts, implantat el 2006, va tenir un impacte positiu destacable i una de les mesures que ja s’anuncien des de la DGT és justament l’actualització del carnet de punts, amb sancions més dures per als comportaments que més accidents provoquen; entre aquests, la utilització del mòbil pel conductor. Caldrà un temps per poder valorar-ne el resultat. Mentrestant, a les portes d’un mes especialment dens a les carreteres com és l’agost, cal apel·lar una vegada més al seny dels conductors per evitar la pèrdua de vides a la carretera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia