Catalunya ja juga en la primera divisió de la recerca

Tot i que no funcionarà a ple rendiment fins al 2012, la inauguració, aquesta tarda, del sincrotró Alba, el laboratori de llum que ha de servir per dur a terme investigació científica avançada, posarà Catalunya en la primera divisió de la recerca. Encara quedarà molt de camí per recórrer, però, d'entrada, aquest equipament ha facilitat que molts dels investigadors catalans que fins ara havien de marxar per poder treballar dignament es puguin quedar la país. I, a més, les empreses catalanes podran treure'n un gran rendiment. De fet, un estudi fet a Suïssa revelava que les empreses guanyen 10 euros per cada euro que inverteixen en investigació al sincrotró. A més, les primeres empreses que hi obrin camps d'investigació tindran dret a ajuts públics. El sincrotró Alba permetrà fer recerca avançada a científics i industrials en els àmbits mediambiental, sanitari, energètic i electrònic, i concretament les seves investigacions tindran aplicació en els sectors de la cosmètica, la metal·lúrgia, la biotecnologia, l'automació o la farmàcia. És a dir, Catalunya, des del punt de vista científic, ja juga la Champions. Ara, el que cal és continuar progressant per poder guanyar-la.

Com en tot, en aquest projecte també hi ha el però. I aquest és urbanístic. El sincrotró Alba és el projecte estel·lar del parc del mateix nom que el 2013 ocuparà 520.000 m² a Cerdanyola del Vallès. És previst que, després d'anys i anys de retard, les obres d'urbanització d'aquesta zona estiguin a punt al maig, i encara no és clar ni què passarà amb la Via Verda –el connector biològic natural que travessa aquesta zona del Vallès– ni amb el nombre d'habitatges, ja que s'ha de refer el pla parcial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.