Editorial

Retallades que encara fan mal

Tot i que les retallades més importants efectuades pel govern de la Generalitat es van produir en el període comprès entre els anys 2011 i 2014, els seus efectes encara perduren i són prou visibles en molts àmbits, alguns tan sensibles com l’educació o la sanitat. De fet, mentre el govern català gastava 29.214 milions l’any 2010, l’any passat en va gastar 28.826, per tant, encara sense haver recuperat aquells nivells de despesa, tot i que lluny dels gairebé 26.000 de l’any 2013, un dels més durs en les retallades. Pitjor estan les coses pel que fa a la inversió en obra pública, ja que l’any passat es va invertir un terç de l’invertit l’any 2010. La situació, doncs, ha començat a revertir però encara és lluny de tornar als nivells previs a aquesta crisi i, per tant, s’ha d’exigir al govern català el màxim d’esforç no només per recuperar l’esforç inversor d’aquells anys sinó per superar-lo d’acord amb les noves necessitats sorgides aquests anys, per exemple, en l’àmbit de la gent gran.

Més enllà que el govern de la Generalitat de CiU d’aleshores aprovés les retallades amb massa alegria i, fins i tot, en fes d’ideològiques, el cert és que la decisió obeïa a les ordres del govern de l’Estat i aquest obeïa a les de la Unió Europea en el marc d’una política d’austeritat que actualment està molt en dubte. I també és cert que el govern hauria pogut prendre i podria prendre algunes decisions prou diferents si el dèficit fiscal, ara ja estructural, no aprimés any rere any la hisenda catalana. A això, cal sumar-hi que l’Estat ha dimitit de Catalunya durant tots aquests anys i que o no ha planificat les inversions necessàries o, pitjor encara, no ha dut a terme les pressupostades. Una raó més per reclamar una república catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia