Editorial

Pas ferm per a les lleis de la memòria

La mateixa setmana que el PP i Ciutadans s’abstenien al Senat espanyol a l’hora de votar la moció de condemna del franquisme, el Parlament de Catalunya feia un pas decisiu per actualitzar la legislació a favor de la memòria històrica i contra l’apologia del simbolisme de la dictadura. La retirada per part d’ERC i de JxCAT d’una esmena a la totalitat de la proposta presentada pel PSC i la decisió dels socialistes d’acceptar treballar de manera conjunta en la nova llei integral aplanen el camí cap a la millora d’un marc legislatiu que supera en qualitat i determinació l’actual marc estatal.

Tal com va exposar a la cambra catalana el diputat del PSC-Units, Ferran Pedret, la proposició de llei de la memòria democràtica de Catalunya vol posar al dia les lleis que ja existeixen i recollir les reivindicacions que han fet els darrers anys els col·lectius que defensen la memòria. La novetat d’aquest nou impuls és que s’estableix per primera vegada un règim sancionador amb la voluntat de fer complir la normativa. Una qüestió significativa sobretot pel que fa a la persecució de l’apologia dels símbols franquistes, encara presents als carrers i en les manifestacions de la ultradreta. La voluntat és que la llei definitiva incorpori aspectes com ara els nadons robats i la regulació de la devolució de les restes humanes que puguin ser localitzades. Tot plegat amb la idea clara d’incentivar des de les institucions la reparació de les víctimes del franquisme. En ple debat estatal sobre la necessitat de reactivar les ajudes a les víctimes i exhumar el cadàver de Franco del Valle de los Caídos, la posició del PP i Ciutadans a Catalunya torna a demostrar que combreguen amb els sectors més rancis de la política espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia