Editorial

Una vaga contra les retallades

La vaga dels metges d’atenció primària la fan efectiva els metges, però l’entenen els pacients i fins i tot l’administració catalana, perquè més que una vaga laboral a l’us, es tracta d’un clam contra la precarització progressiva del servei d’atenció primària, que porta anys funcionant al límit degut a les retallades injustes aplicades els últims sis anys, des que el govern espanyol va tallar l’aixeta del crèdit, va fixar uns sostres de dèficit impossibles a les autonomies i va obligar a reduir el pressupost de la Generalitat de l’ordre d’un 20 per cent.

Tothom està d’acord en la radiografia del problema. El sistema públic de salut, pilar fonamental del nostre estat de benestar, funciona excessivament tensionat i això afecta a la qualitat del servei, als que el reben i també als que el donen, però no hi ha receptes màgiques per resoldre el problema. El personal mèdic s’ha reduït els últims anys i el nombre de CAPs també i per revertir aquesta tendència cal més metges en plantilla i per tant més pressupost.

El com és el problema. El sistema de salut català és referència a l’estat espanyol, però l’evolució demogràfica i les retallades l’han posat al límit i el finançament autonòmic, que cronifica un dèficit fiscal draconià per a la Generalitat, no dóna per mantenir-lo i encara menys per millorar-lo. Si Catalunya gestionés els recursos que genera, el govern tindria un marge de maniobra per corregir el problema que no té per la seva extrema dependència pressupostària de Madrid. El govern està obligat a prioritzar i esprémer el seu petit marge de maniobra per reforçar l’atenció primària, però també a treballar políticament per acabar amb l’infrafinançament a què l’ha condemnat l’estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia