Editorial

Les eleccions menys andaluses

Andalusia acudirà avui a les urnes després d’una campanya que, malgrat els nombrosos problemes que pateixen els andalusos, amb l’endèmica alta taxa d’atur al capdavant però també amb xacres com la corrupció, ha tingut Catalunya com a eix central. El PP, Cs i Vox han revifat l’anticatalanisme més recalcitrant amb durs atacs als independentistes, acarnissament amb els presos polítics i exiliats i atiant l’ultranacionalisme espanyol. Tot plegat amb l’únic objectiu de vincular barroerament el PSOE amb l’independentisme català. I, a sobre, Casado i Rivera s’han dedicat a avalar, i flirtejar, amb l’extrema dreta feixista de Vox.

Malgrat tot, la socialista Susana Díaz sembla que té assegurada la victòria, que de retruc reforçaria Pedro Sánchez a escala estatal, la qual cosa podria comportar un avançament de les eleccions generals. Però caldrà veure amb quin resultat i quines possibilitats de govern tindrà el PSOE andalús. I si triarà sumar un altre cop amb Cs, malgrat la dura campanya del partit taronja contra Díaz, o ho podrà fer amb Ahora Andalucía, que, amb Teresa Rodríguez al capdavant, representa el projecte més anticapitalista del món de Podem. La segona posició serà fonamental, i Casado s’hi juga molt perquè si el PP cau a la tercera o quarta posició afeblirà el seu lideratge, encara massa recent. I finalment, la irrupció de Vox al Parlament andalús seria una nefasta notícia que podria impulsar el partit xenòfob, de forma preocupant, a escala estatal. Passi el que passi, però, hi ha pocs dubtes de la rellevància dels resultats electorals d’avui a Andalusia, ja que marcaran un feixuc període electoral a l’Estat espanyol que continuarà el maig vinent amb unes potents eleccions municipals, europees i autonòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia