Editorial

May enfila cap a l’avenc del ‘Brexit’

La primera ministra britànica, Theresa May, ha demostrat la seva capacitat de resistència superant la moció de confiança que li va presentar el seu propi partit. I el manteniment de May al capdavant dels ‘tories’ és important perquè, d’haver estat destituïda, la Gran Bretanya hauria entrat en un relleu al capdavant del govern que abocava l’operació del ‘Brexit’ a un desastre total. Però no és menys cert que l’escadussera victòria de la primera ministra amb 117 diputats que van votar per la seva destitució demostra una feblesa considerable en el seu lideratge entre els conservadors. I compromet el repte fonamental, que no és cap altre que aconseguir la majoria necessària per tirar endavant l’acord del ‘Brexit’.

Els números no surten i el temps s’acaba, amb data de caducitat del 29 de març. May va intentar aconseguir a Brussel·les en la darrera cimera quelcom que ella hauria de resoldre a Londres. La Unió Europea no pot modificar un acord ja establert per facilitar concessions a May que li permetin convèncer el Parlament britànic. Això requeriria una feixuga i complicada reformulació del consens de tots els països europeus. La frontera d’Irlanda del Nord, un dels principals esculls, ha de mantenir-se permeable no només perquè així s’ha establert en la negociació sinó per respecte als acords de pau de Divendres Sant establerts pel govern britànic.

Ara toca que Theresa May dirigeixi tots els seus esforços a convèncer els diputats que una sortida automàtica sense cap acord suposa un caos que la Gran Bretanya no es pot permetre i que pagaran especialment els tres milions de britànics residents a la Unió Europea i els més d’un milió d’europeus residents a la Gran Bretanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia