Editorial

França i Alemanya reforcen la UE

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van signar aquest dimarts a Aquisgrà, al centre d’Europa, capital històrica de Carlemany, la renovació del tractat que, des del 1963, amb les signatures dels llavors màxims dignataris Adenauer i De Gaulle, uneix els dos països i referma la seva amistat després de segles de conflictes que havien dessagnat el continent sencer. Amb el nou tractat, Macron i Merkel no solament estrenyen més els llaços entre les dues potències europees en els camps polític i econòmic, però també cultural i en altres vessants, sinó que refermen el seu compromís com a pal de paller i de lideratge d’una Unió Europea en hores baixes. Un compromís que hauria de servir per donar un nou impuls a una unió que sembla haver entrat en un carreró sense sortida els últims anys.

Efectivament, la Unió Europea afronta un moment crític quan, per primer cop, un estat membre, en aquest cas un de destacat com la Gran Bretanya, deixarà properament de formar-ne part. La UE també ha de fer front al creixement dels populismes i els nacionalismes d’extrema dreta que ja governen en alguns dels estats membres i que sovint volen imposar polítiques contràries a l’esperit de cooperació i de fronteres obertes que, des de la seva fundació, ha estat clau per fer créixer i avançar la unió.

Uns populismes que no dubten a difondre notícies falses com va passar aquest dimarts, quan des de comptes a xarxes socials relacionats amb la ultradretana Marine Le Pen es va afirmar que Macron havia signat el retorn a Alemanya dels antigament disputats territoris d’Alsàcia i Lorena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia