Editorial

Un error històric

El judici contra els polítics i líders de l’independentisme català que començarà avui al Tribunal Suprem és històric per diverses raons, però sobretot per la magnitud de l’error de l’Estat espanyol en voler resoldre amb el Codi Penal i la repressió un conflicte purament polític, com és la voluntat d’una part majoritària de la societat catalana de decidir el seu futur davant l’evidència d’un Estat reiteradament deslleial, gasiu i fins i tot hostil amb Catalunya. Espanya, a diferència del Regne Unit amb Escòcia o del Canadà amb el Quebec, no reconeix la seva realitat plurinacional i renuncia a la política i la democràcia per gestionar aquesta realitat; simplement pretén resoldre el problema amb imposició i repressió. I malgrat que l’autodeterminació és un dret i no un delicte, que fer un referèndum tampoc és delicte, que el referèndum de l’1-O del 2017 no va ser un alçament violent i que la independència de Catalunya s’ha plantejat sempre en termes democràtics i pacífics, malgrat tot això, s’arriba avui a un judici vergonyós contra polítics i líders socials amb peticions de penes de fins a 25 anys de presó.

L’únic fil d’esperança per corregir aquest rumb erràtic és que l’estat de dret funcioni realment per a allò que va ser concebut; que s’escolti les dues parts, no només l’acusació; que s’analitzin els fets reals, no les percepcions i interpretacions interessades; que es desmenteixi el relat fictici d’una violència inconcebible; que els jutges no actuïn amb cap altre objectiu que fer justícia aplicant la llei i protegint els drets de les persones. És el contrari del que ha passat l’últim any i escaig d’empresonaments injustos i d’una instrucció polititzada a la carta de la venjança d’Estat, però és l’última oportunitat que té l’Estat per evitar un error històric i una ferida incurable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia