Editorial

Persecució tàcita

El judici de l’1-O va tenir ahir en el testimoni de Daniel Baena Sánchez, tinent coronel de la Guàrdia Civil i cap de la policia judicial a Catalunya, un testimoni central de l’acusació en tant que autor de tots els atestats que, bé per iniciativa policial o bé per ordre judicial, van subministrar al jutjat 13 de Barcelona, a l’Audiencia Nacional i al Tribunal Suprem els arguments incriminatoris d’aquest procés judicial. Ell és l’inductor del relat de la violència, la sedició i la rebel·lió a Catalunya entre els mesos de setembre i octubre del 2017, posteriorment novel·lat per l’instructor del cas, el jutge Llarena. El guàrdia civil va parlar de “clima insurreccional”, de “polvorí” i d’una hipotètica “escalada de violència”, però el seu relat apocalíptic, un cop més, no el corrobora cap prova, agressió, ni informe de lesions, cap detenció policial; tan sols les seves “sensacions inqüestionables”.

La clau del testimoni és la seva credibilitat i la dels informes que va signar, perquè la manca d’imparcialitat del policia instructor no només pot restar veracitat a l’acusació, sinó que podria arribar a comportar la nul·litat de la causa. La imparcialitat de Baena està qüestionada entre altres coses per la seva relació amb el compte de Twitter de sobrenom ‘Tácito’, on era habitual insultar, atacar i acusar els dirigents independentistes i els Mossos d’Esquadra. El sobtat tancament del compte i la negativa del jutge Marchena a certificar-ne l’autoria perpetua les ombres sobre la credibilitat de Baena, que la seva simple negativa no esvaeix. En tot cas, ell mateix va deixar clar quina credibilitat es pot donar a unes investigacions, que no perseguien la veritat, la realitat, sinó només allò que servís per incriminar, descartant allò que servís per exculpar. I això, a banda d’explicar l’enorme distància entre els fets i les acusacions, demostra la tesi del prejudici i de la persecució ideològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia