Editorial

Distraccions externes al judici

El judici als independentistes catalans ha entrat en la fase pericial sense poder evitar un dels molts perills que amenacen la seva imparcialitat: la contaminació de fets externs que distreuen l’atenció que els magistrats haurien de tenir completament centrada en la vista. Ja va passar durant les deliberacions de la Junta Electoral Central, de la qual en formen part dos dels jutges membres del tribunal presidit per Manuel Marchena. Tot i que van assegurar que s’abstenien en les qüestions que poguessin afectar els encausats, és evident que la seva doble funció ha alterat en algunes ocasions el ritme del judici i ha obert polèmiques afegides.

La partida de ping-pong entre el mateix tribunal i la mesa del Congrés de Diputats ha afegit encara més elements contaminants. Malgrat la resistència a admetre la condició de presos polítics dels encausats, les eleccions generals espanyoles han marcat un definitiu abans i després. Són diputats o senadors electes, ja han acatat el càrrec i mantenen els seus drets intactes, almenys mentre ningú acordi la seva suspensió. Una decisió que no volen prendre ni el Tribunal Suprem ni la mesa del Congrés, i això demostra precisament la poca solidesa dels suposats arguments jurídics que haurien de fonamentar la mesura. La setmana vinent entrarem en la fase documental, amb l’exhibició dels vídeos que Marchena ha obligat a reservar. Una fase que es veurà sotmesa a noves restriccions si tal com sembla s’impedeix a les defenses contextualitzar les imatges, una pràctica indispensable a l’hora de neutralitzar els testimonis policials. La recta final podria desembocar en l’onze de juny, data que el tribunal valora per donar per vist per a sentència un judici francament millorable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia