Editorial

Més tensió entre l’Iran i els EUA

Els Estats Units i l’Iran no semblen haver-se mogut de lloc des que estan enfrontats després de la revolució que l’any 1979 va portar l’integrisme religiós dels aiatol·làs al poder i va foragitar-ne el règim del xa de Pèrsia, que defensava els interessos nord-americans a la regió. Han passat quaranta anys i, amb alts i baixos, els dos països continuen immòbils en les seves posicions, tots i els canvis al món des de llavors i malgrat com ha evolucionat el complicat tauler geoestratègic de l’Orient Mitjà. L’episodi de l’assassinat del general Qasem Soleimani la setmana passada a Bagdad és un punt d’inflexió en una escalada verbal i prebèl·lica que no sembla tenir aturador.

Que lluny que semblen els moments d’entesa a Viena el juliol de l’any 2015, quan es va signar el tractat segons el qual l’Iran i les principals potències mundials es comprometien a desencallar la crisi, tot controlant de ben a prop la indústria nuclear del règim dels aiatol·làs. L’arribada de Donald Trump al poder, ara fa tres anys, ho va engegar tot a dida i, en un clar compromís amb Israel i els aliats saudites, els EUA no han dubtat des de llavors a incrementar cada cop més la tensió a la zona.

En tot cas, la solució al conflicte no sembla gens propera, tot i que seria desitjable per evitar mals majors a la resta de països, en un món globalitzat, on qualsevol moviment té conseqüències imprevisibles quilòmetres lluny d’allà on s’ha produït. Però Donald Trump està en campanya electoral i no dubtarà a encendre com sigui el patriotisme dels seus votants, i als integristes iranians ja els sembla anar bé, també, tot plegat. Mala peça al teler i, ara mateix, no hi ha ningú disposat a arreglar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia