Editorial

Junqueras hauria de ser a Estrasburg

Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín seran a Estrasburg en el ple del Parlament Europeu. L’eurodiputat Oriol Junqueras no hi podrà ser perquè està detingut a la presó de Lledoners per ordre del Tribunal Suprem. Els dos primers, exiliats, s’han sotmès a la justícia belga i alemanya quan han estat reclamats i mantenen intactes els seus drets polítics com a representants dels seus electors. El líder dels republicans catalans s’ha sotmès a la justícia espanyola i li han estat negats aquests drets polítics, en un inacceptable desafiament al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que la presidència fel Parlament Europeu ha acabat avalant. S’escenifica avui a l’eurocambra l’autarquia dels tribunals espanyols, desbocada arran de les repetides plantofades judicials que li han arribat d’Europa en la causa contra els independentistes catalans.

De tota manera, aquesta autarquia ha rebut el suport del president de l’eurocambra, David Sassoli, que, en aparent contradicció, primer va fer cas al TJUE i va atorgar la condició d’eurodiputat a Junqueras i després s’ha plegat a la Junta Electoral Central (JEC) i al Tribunal Suprem retirant l’escó al president d’ERC perquè diu que hi està obligat. No és difícil imaginar les pressions a què deu haver estat sotmès però, després de la celeritat amb què va actuar per aplicar la sentència de l’alt tribunal europeu, era d’esperar més implicació en la defensa de la immunitat del líder republicà, sobretot després que la Comissió Europea recordés que les sentències del TJUE són vinculants. En tot cas, la partida no ha acabat. Caldrà esperar el recurs que Junqueras presentarà al Tribunal de Luxemburg contra la decisió del president del Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia