Editorial

Trump surt amb avantatge

La cursa cap a la presidència dels Estats Units ja està en marxa i la imatge inicial no pot ser més favorable a l’actual president, Donald Trump, per la fortalesa, popularitat i lideratge que transmet el magnat tant a la Casa Blanca com a les files del Partit Republicà, però també per la feblesa, la sensació de caos i l’absència d’un lideratge clar que ha exhibit el Partit Demòcrata amb motiu del tret de sortida de les primàries demòcrates en el ‘caucus’ de l’Estat d’Iowa.

La divisió política als EUA al voltant de Trump és gran des de fa temps, i les escenes de menyspreu mutu amb la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelousi, durant el discurs de l’estat de la Unió del president ho fan més evident encara, però la qüestió és que Trump arriba a la cursa embalat, presumint de la situació econòmica del país, de l’acord comercial amb la Xina, dels assassinats selectius a l’Orient Mitjà i del fre a la immigració il·legal; havent convertit el fracàs de l’‘impeachment’ en una victòria personal, i liderant les enquestes en el pic més alt de la seva popularitat, malgrat les crítiques al discurs barroer, populista, xenòfob i bel·licista.

El desavantatge és gran per als demòcrates, i no els queda gaire temps per trobar un candidat amb cara i ulls capaç de fer fora Trump de la Casa Blanca. De moment, fent cas dels resultats parcials d’Iowa, la candidatura de Joe Biden es desinfla, davant l’empenta d’un vell conegut d’esquerres com Bernie Sanders i d’un jove centrista extern a l’‘establishment’ de Washington com Pete Buttigieg, que es disputen la victòria simbòlica en la primera batalla. La realitat, a nou mesos de les presidencials, és que els demòcrates necessitaran moltes victòries per evitar el segon mandat de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia