Editorial

La pandèmia econòmica

La pandèmia del coronavirus Covid-19 tindrà uns efectes sense precedents sobre la salut pública, sobre el dia a dia dels ciutadans de desenes de països del món, i també sobre una societat que veurà aturada dràsticament la seva activitat per mesures de tota mena destinades a frenar el contagi de la malaltia. No cal dir que el més important és protegir les vides i la salut dels ciutadans, els infectats per la Covid-19 i la resta, i aquest objectiu és el que guia totes les mesures destinades a alentir l’expansió del coronavirus i salvaguardar el bon funcionament del sistema sanitari.

A partir d’aquí, cal reconèixer que aquesta pandèmia focalitzada ara a Europa també tindrà uns efectes demolidors sobre l’economia, amenaçant de replicar la forta crisi del període 2008-15. Les reiterades caigudes de les borses dels últims dies són només un símptoma. Les suspensions, tancaments o restriccions afecten el món de la cultura, l’oci i l’esport, el sector comercial, el turístic, l’hostaleria i el consum. L’alentiment de l’activitat provocarà tensió en moltes petites i mitjanes empreses, posarà en risc molts llocs de treball i deixarà a la intempèrie milers d’autònoms.

És obvi que la durada del sotrac del coronavirus serà una variable important, però cal exigir que l’Estat, liderat pel govern del PSOE i Podem, i amb el suport d’una majoria progressista al Congrés, aporti solucions efectives i suficients, proporcionant oxigen fiscal a empreses i autònoms, facilitant finançament assequible per resistir l’embat, per conservar els llocs de treball, per no perdre teixit industrial. El compromís ha de ser que aquesta crisi no l’acabin pagant, com sempre, els més vulnerables, els assalariats, els autònoms, els petits empresaris, els pensionistes, que també són la part més nombrosa de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia