Editorial

La ‘nova normalitat’ catalana

Les regions sanitàries de Barcelona i Lleida acabaran la setmana en la fase 3 de desescalada i Catalunya en la seva totalitat sortirà dilluns del túnel de l’estat d’alarma per estrenar una normalitat relativa, en què els ciutadans recuperaran gran part de la llibertat que han tingut restringida els últims mesos. Cal celebrar aquest pas molt esperat després de mesos d’incertesa i patiment, però cal entendre que és un pas accelerat per la urgència d’una reactivació econòmica que beneficiarà empreses i treballadors, no per la resolució de la crisi sanitària del coronavirus, que només arribarà quan hi hagi una vacuna eficaç a l’abast de tothom.

Aquesta solució, sent optimistes, s’albira en els primers mesos de l’any 2021, la qual cosa dona al virus marge suficient per rebrotar i amenaçar de nou moltes vides malgrat el reforç del sistema sanitari i els esforços del seu personal. Per això cal que els ciutadans, sense renunciar a la llibertat feliçment recuperada, retinguin la lliçó d’aquests últims mesos i apliquin la mateixa responsabilitat i prudència en termes d’higiene, relacions socials i control de la simptomatologia, a fi i efecte de no contribuir a un rebrot.

La Generalitat recupera també les competències i la capacitat de decisió, que mai no hauria d’haver perdut en aquesta crisi si el govern espanyol tingués la convicció que hauria de tenir en la raó de ser de l’autogovern i en particular en el rendiment d’un sistema de salut d’estructura quasi federal. No la té; ho torna a demostrar reservant-se per decret el control de la crisi sanitària i reforçant el rol del ministeri de Sanitat, i aquest retrat cru de la ficció de l’estat autonòmic és, sens dubte i des del punt de vista polític, una altra de les grans lliçons de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia