Editorial

Democràcia piratejada

El pirateig del telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent; de l’exdiputada Anna Gabriel i del membre de l’ANC Jordi Domingo, gràcies a un ‘software’ exclusiu per a governs, destapa un nou capítol de la guerra bruta de l’Estat contra les institucions catalanes i contra l’independentisme com a opció política majoritària al Parlament de Catalunya. Els fets, certificats pel grup de ciberseguretat Citizen Lab, confirmats per l’empresa WhatsApp i revelats pels diaris ‘The Guardian’ i ‘El País’, són d’una gravetat evident, perquè constaten l’existència d’un espionatge per interessos i amb intencions purament polítiques o ideològiques, unes pràctiques no només il·legals pel que tenen de violació de lleis i drets, sinó també il·legítimes i intolerables en qualsevol estat democràtic membre de la Unió Europea. I, òbviament, tornen a situar Espanya, el seu govern i els cossos de seguretat i intel·ligència sota sospita.

Els fets denunciats, que es van produir durant l’any 2019 amb un govern del PSOE, seran objecte d’investigació judicial, segons va anunciar el president Torrent, però l’escàndol ja és públic, fins i tot la Comissió Europea s’hi va referir, i no pot ser despatxat pel govern espanyol amb respostes de manual, tòpiques i buides de contingut com les que va fer ahir la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez, defensant d’ofici la legalitat de tot el que es fa des de les dependències de l’Estat. Es pot debatre o no la conveniència d’utilitzar eines com aquest ‘software’ maliciós de nom Pegasus per combatre el terrorisme i el crim organitzat, però cal fiscalitzar amb el màxim rigor el seu us il·legal i, per tant, cal exigir al govern espanyol que investigui el cas a fons, fins a les últimes conseqüències, i que se’n derivin les responsabilitats que calgui tant en l’àmbit polític com en el policial, i, si fos el cas, el judicial. El contrari seria liquidar del tot la credibilitat progressista del govern de coalició i la credibilitat democràtica d’Espanya, ja força erosionada per la seva reacció violenta, autoritària i extralimitada al referèndum de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia