Editorial

El tràngol del rei a Catalunya

La visita llampec del rei Felip VI al monestir de Poblet, dins un aparatós blindatge policial, amb un evident buit institucional i noves mostres de rebuig social, és el retrat de quina és la realitat de la monarquia borbònica a Catalunya. El monarca no és reconegut, ni tan sols benvingut, per una societat catalana que majoritàriament i des de fa bastants anys el percep com una institució totalment aliena a la seva realitat nacional, a la seva orientació republicana i profundament democràtica i a la seva voluntat de recuperar la sobirania i exercir el dret a l’autodeterminació. Un vestigi del passat que, amb el seu discurs del 3 d’octubre del 2017 arengant la violència policial i la repressió judicial contra el procés sobiranista, es va convertir, a més, en una institució hostil per a una gran majoria de ciutadans d’aquesta terra. I les evidències que darrerament semblen confirmar la corona com el paraigua constitucionalment inviolable d’un enriquiment familiar tan indiscriminat com il·legal i corrupte no han fet res més que reforçar aquest sentiment antimonàrquic.

La gira organitzada per la casa reial, un cop aixecat el confinament i l’estat d’alarma, té, més que l’objectiu, la pretensió aparent de donar suport als ciutadans de tot l’Estat durament colpejats per una epidèmia que no només s’ha emportat milers de vides humanes, sinó també molts llocs de treball, moltes empreses i moltes expectatives de futur. Una iniciativa tronada i del tot estèril del cap d’un estat que el que hauria de proporcionar a la seva gent és ajuda real per a les seves necessitats urgents i no copets a l’esquena més o menys impostats. I el pitjor és que el suport moral del rei només és el camuflatge de l’autèntic objectiu d’estat d’aquesta gira, que és intentar salvar la monarquia borbònica i el seu actual titular, Felip VI, de la imatge de corrupció que implica directament el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, però que desacredita sense remei la institució i amenaça directament un dels pilars del règim sorgit de la Transició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia