Editorial

Europa dona senyals de vida

El pacte dels països de la Unió Europea per constituir un fons de 750.000 milions (390.000 a fons perdut i la resta, a crèdit) que permeti estimular l’economia i superar la crisi del coronavirus és un pas endavant històric per a la UE en la mesura que dona una resposta europea important a una crisi sanitària que ha colpejat durament i desigual la societat europea. Una resposta col·lectiva que, indubtablement, reforçarà la idea d’Europa com un projecte comú que afecta centenars de milions de ciutadans i que afavoreix la seva cohesió interna. Això, però, no hauria d’estalviar la necessària autocrítica, per exemple per l’absència d’aquesta resposta col·lectiva en el terreny sanitari davant la magnitud d’una pandèmia o per la lentitud amb què ha arribat el consens econòmic o per l’extrema dificultat de casar els criteris i interessos dels estats del nord i del sud, un fet que ha posat en perill l’acord.

El pacte és una oportunitat. Els països del sud, particularment els estats espanyol i italià, surten més colpejats per la crisi i és lògic que necessitin ajuda, però també és lògic que els països del nord, a canvi de suportar el pes d’aquesta ajuda, exigeixin controlar la correcció i l’eficiència en l’ús dels recursos en coherència amb l’objectiu europeu de transformar el model productiu en la línia de la digitalització, la transició ecològica i la mobilitat sostenible. Si la gestió d’aquest acord és transparent i el saldo final és positiu per a totes les parts, el test servirà per reforçar els mecanismes i la fortalesa de la UE. En paral·lel, però, cal exigir el mateix rigor i transparència a l’Estat espanyol, que rebrà quasi una cinquena part del fons (140.000 milions) i que l’hauria de distribuir aplicant les mateixes lògiques. Catalunya és una de les comunitats més colpejades per la crisi de la Covid-19 i la seva economia, una de les més afectades i, per tant, és raonable i exigible que rebi un ajut proporcional, en ajut directe i en crèdit; de la mateixa manera que seria coherent que la Generalitat pogués gestionar la destinació d’aquestes inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia