Editorial

Sant Jordi de circumstàncies

L’excepcionalitat a què ens ha abocat la pandèmia del coronavirus ha fet que avui se celebri un Sant Jordi d’estiu inèdit i absolutament atípic en un intent de rescatar part del que el confinament es va emportar fa tres mesos. Són moltes les dificultats que poden restar gruix a la festa, des del mateix context sanitari fins al fet d’estar en període de vacances d’estiu, passant per l’ambigüitat del govern respecte a la mateixa celebració, la falta d’unanimitat del sector, l’anul·lació de parades i la renúncia d’alguns escriptors i d’editorials a les signatures. Està clar, doncs, que no serà una diada de Sant Jordi tradicional, ni tan sols podrà ser igual a tot el país per les diferents situacions epidemiològiques que hi ha segons el territori. No obstant això, hi haurà llibres, roses i activitats vinculades a la jornada, gràcies a l’esforç del sector del llibre per adaptar-se a circumstàncies tan adverses i configurar aquest pla B, conscient que la major part dels seus ingressos al cap de l’any es produeixen al voltant de Sant Jordi.

La diada tindrà, doncs, també, un cert to reivindicatiu del món del llibre i la seva indústria, un sector que ja vivia la seva pròpia crisi abans i que ara es veu seriosament amenaçat pels efectes de la pandèmia. Aquesta reivindicació, a més, es produeix en el context d’un clam més ampli de tot el sector de la cultura, que ha alçat la veu contra les noves restriccions de l’activitat, plantejades sense haver reconegut prou les mesures de seguretat i protecció de les mateixes empreses culturals i el greuge generat respecte a d’altres activitats no afectades per les restriccions. En aquest sentit, des de la responsabilitat de les mesures de protecció que són vigents en tots els àmbits del nostre dia a dia, les llibreries són avui una destinació com a mínim igual de segura que un supermercat, un restaurant o una platja, i, en un dia important i significat com aquest Sant Jordi d’estiu, una de les millors alternatives possibles, per donar suport al llibre o buscar una lectura d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia