Editorial

La regulació del preu dels lloguers

La proposició de llei per regular a la baixa els preus dels lloguers d’habitatges en 60 municipis catalans, de més de 20.000 habitants, que té el suport majoritari del Parlament, haurà d’esperar. La iniciativa té l’aval de JxCat, ERC, CatECP i la CUP, que la consideren necessària i urgent, i el rebuig frontal de Cs, el PSC i el PP, que la troben electoralista i sense cap recorregut perquè, al seu parer, la Generalitat no té competències en aquesta matèria. Atesa la resposta dels grups de la dreta i dels socialistes, ja és clar que la proposició de llei anirà de cap al Tribunal Constitucional, com tantes altres hi han acabat, malgrat que pretenien legislar a favor dels ciutadans més vulnerables i més desprotegits, com també ho pretén fer aquesta. De fet, el PP i Cs ja l’han duta al Consell de Garanties Estatutàries per tal de paralitzar-ne la tramitació. L’oposició s’estalvia, així, d’entrar en el fons del greu problema d’accés a l’habitatge.

El problema de fons és que en els darrers cinc anys el preu dels lloguers ha augmentat cinc vegades més que els sous, segons denuncia el Sindicat de Llogaters, entitat propulsora de la iniciativa. A Barcelona, per exemple, durant aquest període l’increment ha estat del 40%. Així, abans de la pandèmia, el preu mitjà de lloguer d’un habitatge era de 1.000 euros mensuals. Després d’una primera temptativa fallida fa mesos, amb desavinences entre els socis de govern, la proposta ha estat llargament debatuda entre el Sindicat de Llogaters i el departament de Justícia i té el suport dels sindicats i de les entitats del tercer sector. Administradors de finques, agents de la propietat immobiliària i la Cambra de la Propietat Urbana es queixen, en canvi, que no els han tingut prou en compte en la discussió. Seria desitjable que l’acord es pogués ampliar a més actors, però la prioritat de tots aquests actors hauria de ser aturar les pujades abusives del preu dels lloguers. Aquest és l’objectiu de la proposició de llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia