Editorial

L’economia, intubada

Per previsibles que fossin les dades de l’enquesta de població activa (EPA) corresponents al segon trimestre de l’any, no deixen de ser altament preocupants. Són les pitjors de tota la sèrie històrica, i el més greu és que les del tercer trimestre probablement seran més dolentes. Els efectes de la pandèmia de la Covid-19 es manifesten en tota la seva cruesa. En els darrers tres mesos a Catalunya s’han destruït 223.700 llocs de treball i, amb 472.900 desocupats, la taxa d’atur s’ha situat en el 12,78%, l’índex més alt des del quart trimestre del 2017, que era del 12,63%. A tot l’Estat, s’han perdut un milió de llocs de treball i la taxa d’atur està gairebé tres punts per sobre de la catalana: un 15,3%. Aquestes dades retraten l’impacte en l’economia durant les setmanes de confinament i estat d’alarma, els més durs que hem hagut de viure, fins ara. Però la imatge no és real perquè no tenen en compte que a tot l’Estat hi ha 3,5 milions de treballadors afectats per ERTO, alguns dels quals podrien convertir-se en definitius. A Catalunya, al maig, n’hi havia 618.780.

No hi ha cap sector de l’economia que hagi enregistrat dades positives, i res no convida a l’optimisme si tenim en compte que no reflecteixen l’impacte del turisme, que es veuran en el tercer trimestre. Els augments de contagis i brots i les recomanacions creixents de diferents països europeus de no viatjar a Catalunya, les Balears i d’altres zones de l’Estat auguren un agost negre per a un sector que representa gairebé un 20% del PIB català i també de l’espanyol. Davant d’aquesta situació, amb l’economia espanyola en estat crític, a un pas de la fallida si no fos per la política del Banc Central Europeu, cal que s’activin tots els botons d’emergència de què disposa l’Estat, tant pel que fa a la contenció de la despesa en les pròpies estructures on encara hi ha greix per cremar, com a revertir la destrucció de llocs de treball i a implementar sense dilació mesures de protecció social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia